Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Miękkie, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich i migdałów. Polane bardzo smaczną polewą ze śliwek i czekolady, czyli taka czekośliwka :)

Składniki:

Na ciasto marchewkowe:

jajko 3 sztuki
cukier 0.75 szklanki
olej rzepakowy 0.75 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 0.5 szklanki
migdały siekane 100 gramów
orzechy włoskie siekane 50 gramów
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczka
marchewka 200 gramów

Na polewę śliwkową:

śliwki węgierki 200 gramów
cukier 2 łyżki
czekolada gorzka 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową

Ciasto:

Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Migdały i orzechy włoskie rozdrobnić lub drobno posiekać. Wymieszać z przesianą mąkę pszenną, mąką krupczatką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka utrzeć z cukrem, aż całkiem się rozpuści, a masa zbieleje i zwiększy objętość. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej. Wsypać mąkę z orzechami i zmiksować na mniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy ∅ 25 cm z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180°C przez 40-50 min. Ciasto wystudzić.

Polewa czekośliwkowa:

Śliwki pokroić na połówki usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Kiedy zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Ponownie zagrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 20.11.2018 21:32
Świetny pomysł na polewę - śliwka z czekoladą musi idealnie pasować do ciasta marchewkowego.
Bożena Matuszczyk 20.11.2018 09:36
Smakowite ciasto ,porywam kawałek;)
bietka 20.11.2018 08:40
Ciasto musi być pyszne i ta polewa mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak