Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Placki są naprawdę pyszne, pożywne oraz z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą jeczmienną.

Składniki:

Na około 9 placków:

kasza jęczmienna ugotowana 200 g
mąka 0.5 szklanki
mleko 0.5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżki
sól 0.75 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty
proszek do pieczenia 0.75 łyżeczki

Dodatkowo:

ser żółty 50 g
Cebulka smażona Prymat 3 łyżki

Ponadto:

tłuszcz do smażenia 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z kaszy jęczmiennej z żółtym serem i prażoną cebulką

Kasza jęczmienna powinna być ugotowana w osolonej wodzie, a ser starty na średnich oczkach tarki.
W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy.

Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć z kaszą, miękkim/płynnym masłem, żółtym serem oraz prażoną cebulką.

Na rozgrzaną patelnie (w razie potrzeby z tłuszczem) wykładać solidne porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek).

Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo.

(Na zimno również świetnie smakują.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:22
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 20.11.2018 21:34
Bardzo pożywne placuszki. Skoro sprawdzają się także na zimno, to będą świetne jako drugie śniadanie w pracy.
Bożena Matuszczyk 20.11.2018 09:37
Ciekawa jestem smaku takich placuszków ,ale muszą być pyszne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak