Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki wigilijne z kapustą
Łazanki:
Mąkę wsypujemy do miski albo na stolnicę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i masło albo olej i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wodę, ciasto ma być elastyczne podobne jak na pierogi. Z ciasta rozwałkowujemy cienkie placki i kroimy na kwadraciki dowolnej wielkości.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli , na wrzątek wrzucamy porcjami łazanki i gotujemy na średnim ogniu. Po wypłynięciu gotujemy około 2 minuty i odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Kapusta:
Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy i dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy łazanki i wszystko razem mieszamy.