Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa tarta z czekośliwką i piernikami

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Krucha tarta wypełniona sernikiem pieczonym razem z aromatycznymi i nadziewanymi piernikami. Wierzch wieńczy polewa ze śliwek i czekolady.

Składniki:

KRUCHA TARTA:

mąka pszenna 1.5 szklanki
cukier puder 0.25 szklanki
proszek do pieczenia 0.25 łyżeczki
masło 82% 100 gramów
jajko 1 sztuka
śmietana 18% 1 łyżka
sól 1 szczypta

NADZIENIE SEROWE:

twaróg zmielony 400 gramów
cukier 0.25 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

CZEKOŚLIWKA:

śliwki węgierki 400 gramów
cukier trzcinowy 3 łyżki
gorzka czekolada 100 gramów
pierniki 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Serowa tarta z czekośliwką i piernikami

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem, solą i cukrem pudrem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagniatając ciasto. Rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25
cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Nadmiar ciasta odciąć i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem, obciążyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C . Piec przez 15 min, do lekkiego zrumienienia.

Śliwki przekroić na pól usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka, dodać połamaną na kostki czekoladę i podgrzewać na małym ogniu. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śliwkami.

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu
uzyskania gładkiej masy.

Po wyjęciu kruchej tarty z piekarnika, rozsmarować na dnie 3 -4 łyżki czekośliwki. Ułożyć pierniki i zalać masą serową. Wyrównać i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok 30 min.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Czekośliwkę delikatnie podgrzać i rozsmarować po wierzchu tarty. Udekorować piernikami i świeżymi śliwkami (opcjonalnie). Schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 18.11.2018 16:50
Coś wspaniałego! Zaraz taką zrobię...mniam!
Basiliana 16.11.2018 21:17
Tarta wygląda pięknie, pierniczki dodają jej uroku. Połączenie smaków również jest bardzo zachęcające, szczególnie o tej porze roku.
Bożena Matuszczyk 16.11.2018 11:37
TARTA KUSI SMAKIEM I WYGLĄDEM RÓWNIEŻ.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak