Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem. Polecam!

Składniki:

Ryba:

filety rybne 700 g
sól 4 szczypty
pieprz 4 szczypty

Panierka:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 0.3 szklanki

Sos warzywny:

marchew 4 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebule 2 sztuki
seler 0.3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 150 g
sól 0.3 łyżeczki
pieprz 0.25 łyżeczki

Ponadto:

olej do smażenia 0.3 szklanki

Porada

Można zrezygnować z panierowania w jajku. Rybę wystarczy obtoczyć w mące i od razu smażyć. Jednakże ja uwielbiam taką panierkę, a moja babcia dodatkowo obtacza rybę w bułce tartej - tak jak kotleta schabowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Rybę (mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem) pokroić w kawałki o średniej wielkości i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.

Marchew, pietruszkę oraz selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju.

Dodać uprzednio przygotowane warzywa, a po kilku minutach dolać odrobinę wody oraz wrzucić listki laurowe z zielem angielskim.

Całość poddusić przez około 10-15 minut i po tym czasie połączyć z koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody).

Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Sos z warzywami przełożyć na rybę.

Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:14
Dobre to jest. Głos oddany.
Basiliana 15.11.2018 11:50
Taka ryba to zdecydowanie moje smaki, zazwyczaj panieruję ją także w bułce tartej - jak Twoja babcia.
Bożena Matuszczyk 15.11.2018 10:35
Bardzo lubię ryb po grecku .Dla mnie pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak