Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara...

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rolada z boczku świeżego wieprzowego jest najlepszą domową wędliną do pieczywa bez żadnych polepszaczy. SMACZNEGO!!!

Składniki:

Boczek wieprzowy 1.5 kilograma
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
smalec 1 łyżka
ziele angielskie 4 sztuki
liście laurowe 2 sztuki
woda 2 szklanki

Porada

Powstały sos można zamrozić i wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z boczku do pieczywa z szybkowara...

Płat boczku bez kości położyć na desce kuchennej, na boczku rozsypać paprykę słodką z ostrą, pieprz ziołowy, kucharka, majeranek i ciasno zwinąć w roladę, obwiązać nicią lub sznurkiem, schować do lodówki na całą noc.

W garnku szybkowara na smalcu (dodać ziele angielskie, liście laurowe) zrumienić z każdej strony roladę, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 60 minut, boczek wyjąć dobrze wystudzony, usunąć nici i cienko kroić na plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.11.2018 23:29
dziękuję i polecam do smacznie...
Basiliana 15.11.2018 11:52
Świetny zestaw przypraw, taka wędlina musi być pyszna.
Bożena Matuszczyk 14.11.2018 10:29
Apetyczna i kusząca rolada.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak