Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik orzechowo - kokosowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szukacie przepisu na torcik, po który sięgniecie przy najbliższej okazji? Tort orzechowo-kokosowy sprawdzi się idealnie jako słodka przekąska, a ciekawym pomysłem będzie przełamanie jej smaku dodatkiem konfitury malinowej. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce >> CIASTA <<

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 szt
mąka pszenna 4 łyzki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 3 łyżki
konfitura malinowa 1 słoik
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa:

bułki czerstwe 2 sztuki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
margaryna 250 g
mleko 2 i 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki

Posypka:

wiórki kokosowe 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik orzechowo - kokosowy

  • tort kokosowy
  • tort na każdą okazję
  • przepis na ciasto biszkoptowe

Tort orzechowo-kokosowy jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczą jedynie 3 kroki: upiec biszkopt, przygotować masę i wyciągnąć ze spiżarki konfiturę malinową. Całość przełóżcie i zasmakujcie w przepysznym torciku orzechowo-kokosowym.

Kroki postępowania

1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dosypywać cukry. Połączyć z żółtkami. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temp. ok. 180st.C na złoty kolor. Biszkopt ostudzić. Przekroić na pół.

Krok 1 - Torcik orzechowo - kokosowy foto
2

Gdy ostygnie każdy blat posmarować konfiturą malinową.

Krok 2 - Torcik orzechowo - kokosowy foto
3

Masa: Bułki zalewamy zimnym mlekiem 1i 1/2 szklanki. W garnku zagotować 1/2 szklanki wiórek kokosowych, mleko (1/2 szklanki) oraz cukier (1/2 szklanki), gdy się zagotuje dodać rozdrobnione widelcem bułki i gotować na małym ogniu około 5 minut. Masę wystudzić. Zimna masę utrzeć z kostką margaryny i dodać zmielone orzechy.

Krok 3 - Torcik orzechowo - kokosowy foto
4
Przełożyć blaty ciasta
Krok 4 - Torcik orzechowo - kokosowy foto
5

Posypka: wiórki kokosowe prażyć z cukrem i masłem na brązowy kolor. Zimnym posypać ciasto. Schłodzić w lodówce .

Krok 5 - Torcik orzechowo - kokosowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 14.08.2013 17:35
super,aż ślinka leci
RenataZ-et 19.10.2012 19:34
wygląda pysznie
jozefinach 12.10.2012 21:23
Mniam, mniam.
Wafelek2601 08.10.2012 08:58
poproszę o kawałek
Poison1988 06.10.2012 08:49
o rrrany ale pychotka :) no ślinka to już po brodzie cieknie... ;)
motylwe 06.10.2012 08:44
pyszny
elficzna 05.10.2012 23:55
słodkości to coś dla mnie
caffee_tea 05.10.2012 22:49
pyszny torcik
Justyna87 05.10.2012 22:39
wspaniały :)
Piotr-21 05.10.2012 22:24
pycha
ziutula
ziutula 05.10.2012 22:21
rarytasy tortowe...
pycia9 05.10.2012 22:20
super przepis
sara1 05.10.2012 22:02
rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak