Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z gąsek (zielonek)

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczna zupa z ostatnio zebranych leśnych grzybów - zielonek.

Składniki:

Zupa

rosół 1.5 litr
ziemniaki 5 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler nieduży 0.3 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
grzyby gąski 30 dag
zielenina 1 łyżka

Porada

Zupę możemy gotować od podstaw, gdy nie mamy rosołu, wtedy gotujemy wywar warzywny lub na kurczaku.Ci, co kochają wyprawy do lasu i wiedzą, gdzie rosną gąski, mają okazję ugotować taką zupę.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z gąsek (zielonek)

Rosół wlewamy do garnka, dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, wkładamy ziele angielskie i stawiamy na gazie.

Grzyby bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, by wypłukać piasek, a następnie kroimy je w paski i dodajemy do zupy.

Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, gotujemy do ich miękkości. Gdyby zupa była bardzo gęsta możemy wlać trochę wrzątku.

Ugotowaną zupę doprawiamy solą, pieprzem ognistym, dodajemy zieleninę i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak