Kisiel żurawinowy z serkiem homogenizowanym i owocową granolą

Kisiel żurawinowy z serkiem homogenizowanym i owocową granolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj kolorowy i zdrowy deser, który świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia lub drugie śniadanie do pracy. Domowy kisiel żurawinowy, waniliowy serek homogenizowany i owocowa granola to bardzo zgrane i niezwykle smaczne połączenie. Gorąco polecam! :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek homogenizowany waniliowy

    300 gramów
  • granola

    1 szklanka
  • owoce jagodowe

    1 łyżka
  • jagody goji

    4 łyżki

KISIEL ŻURAWINOWY

  • żurawina

    180 gramów
  • ksylitol

    4 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • woda

    1.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

KROK 1. Żurawinę wkładamy do małego garnka, zalewamy szklanką zimnej wody, dodajemy ksylitol oraz miód i gotujemy wszystko przez około 8 minut. Po tym czasie zawartość garnuszka miksujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody i wlewamy do gorącej masy żurawinowej. Całość ponownie zagotowujemy, pamiętając o energicznym mieszaniu. Gotowy kisiel studzimy.

KROK 2. Granolę (najlepiej domową) mieszamy z liofilizowanymi jagodami leśnymi oraz jagodami goji. Na dno szklanek lub pucharków układamy pierwszą warstwę kisielu, na niej kilka łyżek serka homogenizowanego, który posypujemy owocową granolą. Układanie warstw powtarzamy i deser gotowy!

Życzę smacznego! :)

Futka
Kiedy deser podamy od razu po przygotowaniu, granola będzie chrupiąca. Jeśli schłodzimy go w lodówce, granola zmięknie, a całość w smaku będzie jakby "sernikowa".

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat