Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowe

5.0
(48)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne i aromatyczne bułeczki z dużą ilością czosnku i natki pietruszki. W sam raz na śniadanie.

Składniki:

Na ciasto:

drożdże 8 g
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 380 gramów
mleko ciepłe 200 mililitrów
masło 30 g
sól 1.5 łyżeczek

Nadzienie:

masło 5 łyżeczek
ząbki czosnku 6 sztuk
natka pietruszki 2 łyżeczek
jajko 1 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe

Zaczyn: 2 łyżki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru oraz mąki. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, ostudzone masło oraz sól. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, każdą z części formujemy w kulkę, i lekko spłaszczamy.

Bułeczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem oraz posiekaną natki pietruszki.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Środek każdego nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 00:01
Bardzo apetyczne bułeczki, chętnie bym zjadła.....
bietka 13.11.2018 09:04
Zabieram jedną na śniadanie, no może dwie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak