Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowe pączki, pyszne jak u babci.

Składniki:

żółtko jajek 10 sztuk
jaja 2 sztuk
cukier waniliowy 1 szklanka
masło roślinne 250 gramów
mleko 3.5 szklanek
cukier 1 łyżeczka
drożdże 1 sztuk
zapach rumowy 1 sztuka
mąka 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

10 żółtek, 2 jaja całe, 1 cukier waniliowy, cała szklanka cukru, masło roślinne - utrzeć mikserem.

3,5 szklanki mleka (z tego 3 łyżki mleka), 1 łyżeczkę cukru, 1 kostkę drożdży odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn wyrośnie dodać do masy z jajami, wlać olejek rumowy, dodać 1 kg maki tortowej, zagrzane mleko (niecałe).

Wymieszać wszystko i wyrabiać około 20 minut.

Zostawić do wyrośnięcia.

Robić kulki, do środka włożyć marmoladę. Smażyć w głębokim tłuszczu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.11.2018 15:16
Ciekawy przepis;) Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak