Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na pieczonym boczku
Białą kiełbasę ugotować osobno w wodzie z dwiema łyżkami majeranku, a po ugotowaniu ostudzić i pokroić w talarki.
Boczek zalać 1,5 litra zimnej wody, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz ząbek czosnku, gotować 30 minut.
W tym czasie obrać marchew oraz ziemniaki i pokroić – ziemniaki w kostkę, a marchew w połówki talarków.
Wyjąć z wywaru boczek i wrzucić pokrojone warzywa. Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru.
Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru. Doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać zakwas, mieszając.
Gotować przez kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.