Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Duszone żeberka wieprzowe z suszonymi owocami, odc. 39
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę. Marchewki kroimy w grubsze plastry. Seler naciowy siekamy. Boczek kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy boczek i podsmażamy. Dodajemy cebulę z czosnkiem, mieszamy i smażymy chwilę razem. Następnie dodajemy marchewkę, seler naciowy i liście laurowe.
Żeberka dzielimy na porcje, krojąc na kawałki po każdej kości. Doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem. Oprószamy mąką z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i smażymy żeberka z obu stron. Przekładamy do garnka z warzywami. Dodajemy suszone owoce: morele, rodzynki, śliwki, jabłka. Wlewamy czerwone wino i rosół z kury (żeberka powinny być przykryte). Doprawiamy do smaku rozmarynem, dodajemy kilkanaście ziaren ziela angielskiego, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny.
Żeberka podajemy na talerzach wraz z warzywami i owocami. Połowę szczypiorku siekamy i posypujemy danie. Pozostałym szczypiorkiem dekorujemy każdą porcję. Serwujemy z chrzanem żurawinowym.