Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kiełkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
masło 10 dkg
jajko 2 sztuki
gęsta śmietana 1/2 szklanki
seler 1/4 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
majeranek
sól, pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
kiełki 1 (mieszane)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kiełkami

Kiełki moczyć 10 minut w zimnej wodzie, wypłukać i osuszyć. Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli i utartą na krem łyżeczką masła. Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić). Rozwałkować cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy, podwyższając brzeg o 3-4 cm, tak, żeby powstało coś w rodzaju miseczki, i lekko przycisnąć do dna. Zostawić w cieple na 1/2 godziny. Ziemniaki obrać i wypłukać. Pokroić na cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami lub pokroić na cienkie plasterki i połową posypać ziemniaki. Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami i posypać resztą startego sera oraz wiórkami zimnego masła. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp. 200 stopni. Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem kefiru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 28.08.2011 23:43
Jak dla mnie idealna.
Margo1 31.08.2010 12:24
Nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak