Doradca Smaku IX: Minisernik z prażonymi jabłkami, odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Minisernik z prażonymi jabłkami, odc. 38

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatny domowy sernik z owocowymi dodatkami: jabłkami i jeżynami. Propozycja na pyszny deser!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sernik:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • masło

    1/3 kostki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • jeżyny

    300 gramów
  • miód

    70 mililitrów
  • jabłko prażone Smak

    3 łyżki
  • herbatniki czekoladowe

    3 łyżki
  • lody waniliowe

    100 gramów
  • cukier puder

    30 gramów
  • listki mięty

    kilka sztuk
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • serek twarogowy śmietankowy

    500 gramów

Do smaku:

  • przyprawa do grzanego wina i piwa

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Dodatkowo:

  • fasola biała

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę o wymiarach 20x11 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto wystające poza blachę zawijamy do środka. Spód nakłuwamy widelcem, wysypujemy białą fasolę, żeby ciasto nie wyrosło. Pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C w trybie termoobiegu.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy. Dodajemy budyń i twaróg śmietankowy sernikowy, miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej, śmietanę, ponownie miksujemy.

Z piekarnika wyciągamy ciasto i zdejmujemy fasolę. Odstawiamy do ostygnięcia.

W rondlu roztapiamy pozostałą część masła, dodajemy jeżyny, wlewamy miód, doprawiamy przyprawę do grzanego wina i piwa. Owoce karmelizujemy przez chwilę.

Na ciasto wlewamy masę serową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Upieczone ciasto dzielimy na kawałki (mini serniki) za pomocą ringu lub tradycyjnie kroimy nożem. Na każdy kawałek wykładamy jabłka prażone, obok wysypujemy herbatniki czekoladowe oraz skarmelizowane jeżyny. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy z lodami waniliowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

2 tygodnie temu
Pychotka :)

bietka

2 tygodnie temu
Po prostu pychotka :)

ben-ka

2 tygodnie temu
Świetny pomysł z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale obrączki cukierniczej bym nie zastosowała, kroiłabym sernik nożem :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Smakowity deserek ,super połączenie smaków , po prostu chce się jeść.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat