Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Minisernik z prażonymi jabłkami, odc. 38

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(99)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatny domowy sernik z owocowymi dodatkami: jabłkami i jeżynami. Propozycja na pyszny deser!

Składniki:

Na sernik:

ciasto francuskie 1 opakowanie
masło 1/3 kostki
jajko 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
śmietana 12% 3 łyżki
jeżyny 300 gramów
miód 70 mililitrów
jabłko prażone Smak 3 łyżki
herbatniki czekoladowe 3 łyżki
lody waniliowe 100 gramów
cukier puder 30 gramów
listki mięty kilka sztuk
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
ser twarogowy 500 gramów

Do smaku:

Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Dodatkowo:

fasola biała 300 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Minisernik z prażonymi jabłkami, odc. 38

Formę o wymiarach 20x11 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto wystające poza blachę zawijamy do środka. Spód nakłuwamy widelcem, wysypujemy białą fasolę, żeby ciasto nie wyrosło. Pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C w trybie termoobiegu.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy. Dodajemy budyń i twaróg śmietankowy sernikowy, miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej, śmietanę, ponownie miksujemy.

Z piekarnika wyciągamy ciasto i zdejmujemy fasolę. Odstawiamy do ostygnięcia.

W rondlu roztapiamy pozostałą część masła, dodajemy jeżyny, wlewamy miód, doprawiamy przyprawę do grzanego wina i piwa. Owoce karmelizujemy przez chwilę.

Na ciasto wlewamy masę serową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

Upieczone ciasto dzielimy na kawałki (mini serniki) za pomocą ringu lub tradycyjnie kroimy nożem. Na każdy kawałek wykładamy jabłka prażone, obok wysypujemy herbatniki czekoladowe oraz skarmelizowane jeżyny. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy z lodami waniliowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.02.2019 10:57
Rewelacja ! Jakie to musi być pyszne :)
Linka2107 08.11.2018 21:57
Pychotka :)
bietka 07.11.2018 19:48
Po prostu pychotka :)
ben-ka 07.11.2018 09:56
Świetny pomysł z wykorzystaniem ciasta francuskiego, ale obrączki cukierniczej bym nie zastosowała, kroiłabym sernik nożem :)
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 21:49
Smakowity deserek ,super połączenie smaków , po prostu chce się jeść.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak