Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne ciasto ze śliwkami
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie puree z pieczonej dyni:
Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, posmarować oliwą i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do czasu gdy do kawałka dyni wbijemy widelec to lekko wchodzi do dna (około pół godziny). Upieczoną dynię ostudzić i dokładnie zmiksować.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, puree z dyni ( 2 łyżki odłożyć do kruszonki) i śmietanę (gdy puree jest wodniste to nie dodawać śmietany).
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, masło i 2 łyżki puree z dyni.