Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne ciasto ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto ze śliwkami bardzo często gości na moim stole. To ciasto jest łatwe do przygotowania i moim domownikom nigdy się nie znudzi. Do ciasta dodałam purre z dyni, która dodała pięknego koloru.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 2.5 szklanki
masło 10 dag
margaryna 10 dag
dynia 15 dag
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana gęsta 2 łyżki

Na kruszonkę:

mąka pszenna 20 dag
masło 8 dag
cukier 10 dag
puree z dyni 2 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Pozostałe składniki:

śliwki węgierki 1 kilogram
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne ciasto ze śliwkami

Przygotowanie ciasta:

1

Przygotowanie puree z pieczonej dyni:
Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, posmarować oliwą i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do czasu gdy do kawałka dyni wbijemy widelec to lekko wchodzi do dna (około pół godziny). Upieczoną dynię ostudzić i dokładnie zmiksować.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, puree z dyni ( 2 łyżki odłożyć do kruszonki) i śmietanę (gdy puree jest wodniste to nie dodawać śmietany).
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

Krok 1 - Jesienne ciasto ze śliwkami foto
2

Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, masło i 2 łyżki puree z dyni.

Krok 2 - Jesienne ciasto ze śliwkami foto
3
Palcami rozcierać składniki tak długo, aż powstaną okruchy ciasta.
Krok 3 - Jesienne ciasto ze śliwkami foto
4
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34x24 cm. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać cukrem z wanilią.
Krok 4 - Jesienne ciasto ze śliwkami foto
5
Po wierzchu ciasto posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.
Krok 5 - Jesienne ciasto ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.11.2018 10:30
Pomysłowo z dynią. Ciasto apetyczne i kuszące chętnie bym spróbowała;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak