Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podkarpackie Hreczanyki

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Danie kuchni podkarpackiej, czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego. Najlepiej podawać je z sosem z grzybów prawdziwych i z kiszonymi ogórkami.

Składniki:

Na kotlety:

kasza gryczana 400 gramów
mięso mielone 400 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 5 ząbki
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej do smażenia 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Podkarpackie Hreczanyki

Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulkę podsmażamy na złoty kolor.

Do miski wsypujemy wystudzoną kaszę gryczaną, dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajka i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, ręce zwilżamy wodą, formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:24
Smakowite kotleciki i bardzo apetyczne,porywam jednego;)
bietka 06.11.2018 20:05
Dziękuję bardzo :)
Basiliana 06.11.2018 11:28
Bardzo apetyczne kotleciki, szczególnie dla miłośników kaszy, do których się zaliczam.
bietka 07.11.2018 10:14
Dziękuję i cieszę się, że wstrzeliłam się w Twój gust : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak