Doradca Smaku IX: Zupa krem z białej fasoli z salsą, odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Zupa krem z białej fasoli z salsą, odc. 37

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa z białej fasoli z wędzonką i majerankiem jest wszystkim znana… A zupa krem z fasoli z winną salsą i paluszkami grissini?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • olej

    110 mililitrów
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • fasola biała z puszki

    300 gramów
  • rosół z kury

    1 litr
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    30 gramów
  • oliwki zielone Smak

    30 gramów
  • oliwki czarne Smak

    20 gramów
  • kapary całe Smak

    20 gramów
  • musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • świeże listki bazylii

    kilka gałązek
  • śmietana 36%

    250 mililitrów
  • pestki słonecznika

    150 gramów
  • grissini

    6 sztuk

Do smaku:

  • ziele angielskie mielone

  • gałka muszkatołowa cała

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w pióra. W dużym garnku rozgrzewamy 100 ml oleju, dodajemy czosnek, cebulę, por. Podsmażamy. Pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, doprawiamy zielem angielskim. Następnie dodajemy białą fasolę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską, wlewamy rosół z kury. Zostawiamy do zagotowania. Gotujemy przez 10-15 minut do ugotowania ziemniaków.

Suszone pomidory, oliwki zielone i czarne oraz kapary siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy ok. 10 ml oleju oraz musztardę miodową, mieszamy. Trzy gałązki bazylii siekamy, dodajemy do salsy i mieszamy. Zupę blendujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy.

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.

Zupę nalewamy do talerzy. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Nakładamy po 1 łyżce salsy i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z paluszkami grissini.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

2 tygodnie temu
ciekawe połączenie :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Wspaniała i smaczna zupka . Super przepis na salsę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat