Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe ciasto z jabłkami i kruszonką

5.0
(33)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Puszyste i jednocześnie wilgotne ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Wierzch pokrywa słodka, chrupiąca kruszonka. Proste ciasto, które posmakuje każdemu domownikowi.

Składniki:

Na ciasto z jabłkami:

jajko 5 sztuk
masło 250 gramów
cukier 1 szklanka
śmietana 18% 2 łyżki
mąka pszenna 1.5 szklanki
budynie śmietnkowe 2 opakowania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka papierówki 1 kilogram
sól 1 szczypta

Na kruszonkę:

masło 82% 50 gramów
mąka pszenna 0.5 szklanki
cukier 0.25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta.

Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i budyniami. Miękkie masło utrzeć mikserem, wsypać cukier, sól i miksować, aż zbieleje i stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.

Formę do pieczenia (20x30cm) wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wyrównać i wcisnąć gęsto cząstki jabłek. Na wierzchu rozsypać kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:52
Ten komentarz nie do tego ciasta miał być. Ale ciasto smakowite;)
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:51
Piekę podobnie tylko bez sera, muszę wypróbować z masą serową;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak