Doradca Smaku IX: Torcik z mascarpone i malinami, odc. 36

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Torcik z mascarpone i malinami, odc. 36

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na deser z serka mascarpone z karmelizowanymi owocami i kruszonymi herbatnikami czekoladowymi.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    3 łyżki
  • likier mleczno-kawowy

    50 mililitrów
  • herbatniki

    10 sztuk
  • maliny

    70 gramów
  • jeżyny

    70 gramów
  • wino białe wytrawne

    200 mililitrów
  • miód

    70 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • herbatniki czekoladowe

    4 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią

  • listki mięty

Do smaku:

  • kardamon mielony

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wybijamy 3 żółtka. Do żółtek dodajemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Składniki ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy ser mascarpone, doprawiamy chili pieprzem cayenne, całość miksujemy na gładką masę.

Likier mleczno-kawowy wlewamy do oddzielnej miseczki. Biszkopty kroimy na połówki, każdy kawałek maczamy w likierze i układamy na dnie oraz dookoła ringu.

Krem z serka mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy do ringu wyłożonego biszkoptem, dodając w trakcie do środka po 2-3 maliny i jeżyny.

Na talerzu kładziemy papier do pieczenia, na nim kładziemy torcik i wkładamy go do lodówki na 20 minut.

Pozostałe maliny i jeżyny przekładamy na rozgrzaną patelnię. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy miód, białe wino i karmelizujemy. W trakcie doprawiamy do smaku kardamonem, dodajemy masło, mieszamy.

Na talerz wysypujemy pokruszone herbatniki czekoladowe. Torcik wyciągamy z lodówki, delikatnie ogrzewamy w dłoniach i wyciągamy z ringu. Kładziemy na herbatnikach, na środek torcika oraz na boki talerza wykładamy skarmelizowane owoce. Wierzch deseru dekorujemy listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

2 tygodnie temu
Pychotka, takie deserki uwielbiam :)

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Aż ślinka pociekła,smakowity torcik;)

bietka

3 tygodnie temu
Poproszę chociaż kawałeczek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat