Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem śmietankowo-budyniowym i borówką amerykańską

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne ciasto z delikatnym kremem, kakaowymi herbatnikami i owocami borówki amerykańskiej.

Składniki:

Na biszkopt:

jaja 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Na poncz:

herbata czarna 0.25 szklanki
cukier 1 łyżka

Na krem śmietankowo-budyniowy:

mleko 0.5 litra
budyń śmietankowy 1 opakowanie
śmietana 30% 330 mililitrów
cukier puder 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2.5 łyżeczki
woda 0.25 szklanki

Ponadto:

herbatniki 12 sztuk
borówka amerykańska 1 szklanka
galaretka 2 opakowania
woda 3 szklanki

Porada

Do ciasta użyłam kakaowych herbatników oraz przezroczystej galaretki o smaku cytrusowym. Można wykorzystać mrożone owoce lub świeże, ja skorzystałam z mrożonych.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem śmietankowo-budyniowym i borówką amerykańską

Galaretka:
Galaretki rozmieszać w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu włożyć galaretkę do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.

Biszkopt:
Formę o wymiarach ok. 26x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut, a następnie wystudzić i naponczować zimną, posłodzoną herbatą.

Krem śmietanowo-budyniowy:
400 ml mleka zagotować, a w pozostałych 100 ml dokładnie rozmieszać proszek budyniowy (w przypadku budyniu bez cukru należy dodać cukier w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu). Wlać mieszankę do gotującego mleka i gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając. Budyń całkowicie wystudzić. Żelatynę zalać łyżką zimnej wody, a gdy spęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając zimną żelatynę. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ubijając.

Połowę kremu wyłożyć na biszkopt, na kremie ułożyć kakaowe herbatniki, a na nich rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki (mrożonych owoców nie należy wcześniej rozmrażać) i włożyć ciasto do lodówki. Po stężeniu kremu delikatnie wylać na ciasto tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić ciasto w lodówce aby galaretka całkowicie stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 15.11.2018 14:30
Oj mam nadzieję że już nie długo skończymy.
Bożena Matuszczyk 14.11.2018 22:46
Witaj . Chciałam poinformować Cię że krem ŚMIETANOWO- BUDYNIOWY wyszedł wspaniały i pyszny. Na pewno często będę korzystała z tego przepisu. Polecam Twój krem. Ciasto z kremem śmietanowo - budyniowym wstawię jutro bo dziś padam z nóg bo mam remont w domu.
Basiliana 15.11.2018 11:38
Bardzo się cieszę, że krem posmakował! Dziękuję i czekam na przepis:) No i życzę sprawnego zakończenia remontu:)
Bożena Matuszczyk 14.11.2018 22:39
Witaj. Chciałam powiadomić Cię tak jak wcześniej pisałam o kremie ŚMIETANOWO - BUDYNIOWYM który wypróbowałam. Krem polecam bo jest wspaniały i pyszny, na pewno będę często korzystała z tego przepisu. Ciasto wstawię jutro ,dzisiaj padam z nóg. Krem polecam .
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:05
Wiesz ten krem wypróbuję do piątkowego ciasta.Dam znać jak wyszedł.;)
Basiliana 07.11.2018 16:04
Polecam i czekam na opinię:) Mam nadzieję, że będzie smakować.
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:03
Właśnie przypadł mi do gustu ,na pewno wypróbuję;)
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 23:11
Pyszne ciasto, fajny przepis;)
Basiliana 06.11.2018 11:20
Dziękuję:) Krem można wykorzystać na wiele sposobów, jest delikatny i mniej tłusty od budyniowo-maślanego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak