Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z pieczarkowym wnętrzem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Prosty i smaczny pomysł na rodzinny obiad. Pasta pieczarkowa oraz ser sprawiały, że danie pomimo swojej prostoty jest pyszne. Taka rolada sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju świętach czy domowych uroczystościach.

Składniki:

filety z kurczaka 1 sztuka
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 2 szczypta
boczek wędzony 100 gramów
pieczarki 200 gramów
cebula 2 sztuki
żółty ser 100 gramów
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z pieczarkowym wnętrzem

Pieczarki kroimy w plastry lub po prostu na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Gdy się przesmażą przekładamy je do blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Pieczarki z cebulą blendujemy na gładką pastę.

Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Następnie na mięsie rozkładamy połowę wędzonego boczku. Na boczek wykładamy przygotowaną pastę pieczarkową oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasny rulon. Wierzch rolady przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz obkładamy resztą boczku.

Mięso układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem i szczelnie zwijamy. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 50 minut. Przed końcem pieczenia otwieramy folię aby mięso się zarumieniło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak