Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie! Są mięciutkie, bardzo wilgotne i doskonale łączą dynię z pachnącym cynamonem oraz kawałkami czekolady. Ich przygotowanie to dosłownie chwila, nawet mikser nie jest tu potrzebny, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika pysznych babeczek!

Składniki:

Na około 8 sztuk:

mąka pszenna 150 gramów
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki
cynamon 0.75 łyżeczki
cukier 80 gramów
puree z dyni 150 gramów
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 50 mililitrów
olej 50 mililitrów
czekolada 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny dyniowe z czekoladą i cynamonem

Do pierwszej miski należy przesiać mąkę, cynamon oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszać - jajko, cukier, puree z dyni, jogurt/kefir/maślankę i olej.

Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta wmieszać chocolate chips lub posiekaną czekoladę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:12
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak