Doradca Smaku IX: Antrykot wołowy z kurkami, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Antrykot wołowy z kurkami, odc. 35

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Soczysty, kruchy antrykot wołowy z sałatką z kurkami i pomidorkami. Czy to nie brzmi pysznie?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • antrykot wołowy z kością (tomahawk)

    1 porcja
  • oliwa z oliwek

    260 mililitrów
  • sos sojowy

    200 mililitrów
  • musztarda sarepska

    3 łyżeczki
  • miód spadziowy

    50 mililitrów
  • masło

    30 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • por

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    7 sztuk
  • kurki świeże

    30 gramów
  • mix sałat

    1 opakowanie
  • żółta papryczka chili

    1 sztuka
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • tymianek świeży

    kilka gałązek

Do smaku:

  • rozmaryn suszony

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy 200 ml oliwy, sos sojowy, dodajemy musztardę sarepską oraz miód. Doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Marynatę mieszamy i zanurzamy w niej antrykot wołowy na minimum 15 minut.

Patelnię ryflowaną rozgrzewamy i smażymy z dwóch stron antrykot wołowy z kością (do zrumienienia).

Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Obsmażony antrykot przekładamy na blachę i polewamy 2 łyżkami marynaty. Masło kroimy na 2 plastry i kładziemy na antrykot. Na wierzch kładziemy świeży tymianek. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.

Czosnek kroimy w plastry, białą część pora kroimy wzdłuż na pół i w piórka, obie papryczki chili siekamy, pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy czosnek, por, papryczki chili i kurki. Doprawiamy rozmarynem i solą morską, dodajemy pomidory koktajlowe. Całość mieszamy.

Do miski wsypujemy mix sałat, dodajemy podsmażone składniki z patelni. Wlewamy 10 ml oliwy, doprawiamy solą morską, mieszamy.

Wyciągamy antrykot wołowy z piekarnika. Przekładamy na deskę na 3-4 minuty, żeby mięso „odpoczęło”. Następnie kroimy w plastry i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Antrykot wołowy podajemy na drewnianej desce. Do małej miski nakładamy sałatkę z kurkami i stawiamy na desce. Mięso doprawiamy solą morską.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Pysznie i te kurki mniam. Jakoś nie mogę spotkać kurek ,już na targach zaglądam i w super marketach, a tu nic.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat