Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Antrykot wołowy z kurkami, odc. 35

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(63)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Soczysty, kruchy antrykot wołowy z sałatką z kurkami i pomidorkami. Czy to nie brzmi pysznie?

Składniki:

antrykot wołowy z kością (tomahawk) 1 porcja
oliwa 260 mililitrów
sos sojowy 200 mililitrów
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżeczki
miód spadziowy 50 mililitrów
masło 30 gramów
czosnek 2 ząbki
por 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 7 sztuk
kurki świeże 30 gramów
mix sałat 1 opakowanie
żółta papryczka chili 1 sztuka
papryczka chilli 1 sztuka
tymianek świeży kilka gałązek

Do smaku:

Rozmaryn suszony Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Antrykot wołowy z kurkami, odc. 35

Do miski wlewamy 200 ml oliwy, sos sojowy, dodajemy musztardę sarepską oraz miód. Doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Marynatę mieszamy i zanurzamy w niej antrykot wołowy na minimum 15 minut.

Patelnię ryflowaną rozgrzewamy i smażymy z dwóch stron antrykot wołowy z kością (do zrumienienia).

Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Obsmażony antrykot przekładamy na blachę i polewamy 2 łyżkami marynaty. Masło kroimy na 2 plastry i kładziemy na antrykot. Na wierzch kładziemy świeży tymianek. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.

Czosnek kroimy w plastry, białą część pora kroimy wzdłuż na pół i w piórka, obie papryczki chili siekamy, pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy czosnek, por, papryczki chili i kurki. Doprawiamy rozmarynem i solą morską, dodajemy pomidory koktajlowe. Całość mieszamy.

Do miski wsypujemy mix sałat, dodajemy podsmażone składniki z patelni. Wlewamy 10 ml oliwy, doprawiamy solą morską, mieszamy.

Wyciągamy antrykot wołowy z piekarnika. Przekładamy na deskę na 3-4 minuty, żeby mięso „odpoczęło”. Następnie kroimy w plastry i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Antrykot wołowy podajemy na drewnianej desce. Do małej miski nakładamy sałatkę z kurkami i stawiamy na desce. Mięso doprawiamy solą morską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.11.2018 23:01
Pysznie i te kurki mniam. Jakoś nie mogę spotkać kurek ,już na targach zaglądam i w super marketach, a tu nic.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak