Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe rogaliki Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dziś polecam Wam smaczne rogaliki ze śliwkami. Robi się je szybko, a jeszcze szybciej znikają. Można je upiec dla dzieci, ale zapewniam Was, że te duże łasuchy też je lubią. Czyli idealne dla każdego.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 550 3 szklanki
masło zimne 200 gramów
smalec 50 gramów
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
śmietana 12% 1 szklanka

Dodatkowo:

cukier puder do posypania 2 łyżki
śliwki 15 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe rogaliki Zewy

Do misy robota wrzucić składniki na ciasto. Wszystko posiekać łącząc składniki w całość.

Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na co najmniej godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi pokroić śliwki na ćwiartki (jeśli są małe to na połówki).

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na koła nie za grube. Każde koło podzielić na 16 trójkątów.

Na szerszym brzegu układać ćwiartki śliwek i zwijać rogaliki.
Układać je na blaszce z wyposażenia kuchenki ( u mnie 2 blachy ) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Rogaliki po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak