Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Biała kiełbasa z morelami i gruszkami, odc. 33

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(65)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Białą kiełbasę w żurku lub pieczoną z pieczarkami i cebulką wszyscy znamy. Czy zachęci Was jej połączenie z gruszkami i morelami?

 

Składniki:

cebula 1 sztuka
gruszka 1 sztuka
sok z cytryny z 1 owocu
kiełbasa podsuszana żywiecka 2 plastry
olej rzepakowy 50 mililitrów
miód lipowy 50 mililitrów
rodzynki 40 gramów
morele suszone 6 sztuk
grzanki z pieczywa wieloziarnistego 4 sztuki
rosół z kury 1 litr
natka pietruszki 2 gałązki
chrzan z żurawiną Smak 2 łyżeczki
kiełbasa biała 6 sztuk

Do smaku:

Rozmaryn suszony Prymat
Imbir mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Biała kiełbasa z morelami i gruszkami, odc. 33

Cebulę kroimy w piórka, gruszkę obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Plastry kiełbasy żywieckiej kroimy w paski.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, kiełbasę żywiecką, gruszkę i smażymy. Doprawiamy rozmarynem, dodajemy miód, rodzynki, morele, sok z ½ cytryny, doprawiamy imbirem, mieszamy.

Do garnka wlewamy rosół z kury, wkładamy kiełbasę i parzymy przez 15-20 minut.

Na rozgrzaną patelnię grillową wkładamy białe kiełbasy i smażymy z dwóch stron.

Na talerzach układamy po 2 grzanki z pieczywa wieloziarnistego, na nie wykładamy podsmażone składniki z patelni. Białe kiełbasy kroimy na cztery części i kładziemy na grzankach. Podajemy z chrzanem żurawinowym. Dekorujemy listkami natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.11.2018 23:04
Połączenie smaków bardzo ciekawe i kuszące i na pewno bardzo smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak