Doradca Smaku IX: Biała kiełbasa z morelami i gruszkami, odc. 33

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Biała kiełbasa z morelami i gruszkami, odc. 33

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Białą kiełbasę w żurku lub pieczoną z pieczarkami i cebulką wszyscy znamy. Czy zachęci Was jej połączenie z gruszkami i morelami?

 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • gruszka

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • kiełbasa podsuszana żywiecka

    2 plastry
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • miód lipowy

    50 mililitrów
  • rodzynki

    40 gramów
  • morele suszone

    6 sztuk
  • grzanki z pieczywa wieloziarnistego

    4 sztuki
  • rosół z kury

    1 litr
  • natka pietruszki

    2 gałązki
  • chrzan z żurawiną

    2 łyżeczki

Do smaku:

  • rozmaryn suszony

  • imbir mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w piórka, gruszkę obieramy i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Plastry kiełbasy żywieckiej kroimy w paski.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, kiełbasę żywiecką, gruszkę i smażymy. Doprawiamy rozmarynem, dodajemy miód, rodzynki, morele, sok z ½ cytryny, doprawiamy imbirem, mieszamy.

Do garnka wlewamy rosół z kury, wkładamy kiełbasę i parzymy przez 15-20 minut.

Na rozgrzaną patelnię grillową wkładamy białe kiełbasy i smażymy z dwóch stron.

Na talerzach układamy po 2 grzanki z pieczywa wieloziarnistego, na nie wykładamy podsmażone składniki z patelni. Białe kiełbasy kroimy na cztery części i kładziemy na grzankach. Podajemy z chrzanem żurawinowym. Dekorujemy listkami natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Połączenie smaków bardzo ciekawe i kuszące i na pewno bardzo smaczne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat