Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle z indyka w sosie curry

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszny i szybki pomysł na obiad o wyrazistym smaku. Curry nadaje aromatu i ostrości, cukinia natomiast tę ostrość łagodzi. Polecam na obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Kilka składników i prosty sposób przygotowania ułatwiają zadanie.

Składniki:

sznycle z indyka 500 gramów
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukinie małe 1 sztuka
marchewki 4 sztuki
cebule 2 sztuki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
bulion drobiowy 1.5 szklanki
śmietana 18% 3 łyżki
mąka ryżowa 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z indyka w sosie curry

Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na odrobinie oleju szklimy posiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut.

Mąkę mieszamy ze śmietanką i odrobiną bulionu z patelni. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut. Obsypujemy natką pietruszki. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 13:55
Pyszne i smakowite danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak