Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z powidłem śliwkowym i kremem czekoladowym

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Takie ciasteczka idealnie pasują do kawy. Kruche ciasto, powidła i pyszny krem czekoladowy to idealne połączenie.

Składniki:

Na ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
margaryna 20 dag
jajko 2 sztuki

Na krem:

masło 15 dag
cukier puder 5 łyżki
kakao 2 łyżki
czekolada gorzka 10 dag

Dodatkowo:

powidła śliwkowe 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z powidłem śliwkowym i kremem czekoladowym

1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką w kształcie kwiatuszka ciasteczka, robimy dziurki w połowie ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.Część kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

3. Przekładanie: Na ciasteczko bez dziurki nakładamy porcję kremu, nakładamy porcję powidła, przykładamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurce wyciskamy workiem cukierniczym z ozdobną końcówką rozetkę z kremu. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak