Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony w warzywach

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Schab przygotowany w ten sposób jest kruchy, soczysty i pysznie smakuje. Warzywa z dodatkiem przypraw nadają mu piękny aromat i lekko słodkawy smak.

Składniki:

schab bez kości 5 plastrów
por 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
natka pietruszki 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Kurkuma mielona Prymat 0.3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 0.5 łyżeczki
woda 0.3 szklanki
sól 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w warzywach

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić. Przekroić każdy plaster na pół i lekko posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć schab przez chwilę z każdej strony, aż mięso w całości będzie białe.

Dodać na patelnię pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Wymieszać i dusić przez kilka minut. Dołożyć na patelnię marchew i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach oraz natkę pietruszki i przyprawy.

Dolać 1/3 szklanki wody, wymieszać, dusić ok. 15-20 minut, do miękkości warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak