Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

5.0
(102)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Drożdżowe paszteciki z wyrazistym nadzieniem szpinakowo-serowym świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 2.5 szklanki
drożdże suche 7 gramów
mleko 1 szklanka
cukier 2 łyżki
masło 82% 100 gramów
sól 1 szczypta
żółtko jajek 3 sztuki
białko 1 sztuka

Na farsz:

szpinak mrożony 300 gramów
ser feta 120 gramów
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki ze szpinakiem i serem feta

- możesz użyć też świeżego szpinaku i drożdży,

- serwuj na domowych przyjęciach i kolację,

- a jeśli nie masz czasu na przygotowywanie ciasta drożdżowego, wybierz gotowe ciasto francuskie, przygotuj farsz i gotowe.

Farsz:
Czosnek przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oleju. Zamrożony szpinak dołożyć do czosnku i dusić do całkowitego rozmrożenia. Do szpinaku dodać pokrojoną w kostkę fetę i smażyć całość przez kilka minut, często mieszając. Na koniec dodać bułkę tartą i doprawić farsz solą oraz pieprzem.

Ciasto:
Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i cukrem, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut. Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu.

Na każdy pas nałożyć wystudzony farsz, zostawiając nieco odstępu od krawędzi. Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem. Złożyć pasy wzdłuż dłuższych brzegów, zawijając jeden brzeg na drugi i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po lekkim wyrośnięciu posmarować paszteciki białkiem, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Jeśli planujesz zorganizować przyjęcie imieninowe lun inne to polecam przygotować sałatkę gyros.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina9222 19.12.2022 09:10
Witam, a ile gramów świeżych drożdży?
Doradca Smaku 19.12.2022 13:00
7 gramów drożdży suszonych to odpowiednik 25 gramów drożdży świeżych.
w mojej kuchni 18.11.2018 23:34
PASZTECIKI w moich smakach, z barszczykiem rewelacja.
Basiliana 20.11.2018 21:23
Dziękuję:) To prawda, do barszczu będą świetnie pasować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak