Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki ze szpinakiem i serem feta
- możesz użyć też świeżego szpinaku i drożdży,
- serwuj na domowych przyjęciach i kolację,
- a jeśli nie masz czasu na przygotowywanie ciasta drożdżowego, wybierz gotowe ciasto francuskie, przygotuj farsz i gotowe.
Farsz:
Czosnek przecisnąć przez praskę i krótko podsmażyć na oleju. Zamrożony szpinak dołożyć do czosnku i dusić do całkowitego rozmrożenia. Do szpinaku dodać pokrojoną w kostkę fetę i smażyć całość przez kilka minut, często mieszając. Na koniec dodać bułkę tartą i doprawić farsz solą oraz pieprzem.
Ciasto:
Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i cukrem, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut. Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu.
Na każdy pas nałożyć wystudzony farsz, zostawiając nieco odstępu od krawędzi. Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem. Złożyć pasy wzdłuż dłuższych brzegów, zawijając jeden brzeg na drugi i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3-4 cm. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut. Po lekkim wyrośnięciu posmarować paszteciki białkiem, i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.