Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śródziemnomorski chlebek do odrywania

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Miękki, puszysty chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką i aromatycznym, wytrawnym nadzieniem. Jest przepyszny, króluje na grillach i rodzinnych spotkaniach.

Składniki:

Na ciasto:

drożdże świeże 25 gramów
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 szklanki
mleko 0,5 szklanki
woda 50 mililitrów
jajko 1 sztuka
masło 82% 50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Na nadzianie:

masło 82% 50 gramów
pomidory suszone w zalewie 6 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwki zielone 10 sztuk
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
parmezan starty 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śródziemnomorski chlebek do odrywania

Ciasto:

1

Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.

Krok 1 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto
2
Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę.
Krok 2 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto
3
Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.
Krok 3 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto

Nadzienie:

1
Masło rozpuścić i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami, bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 1 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto

Formowanie chlebka:

1
Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm.
Krok 1 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto
2
Posmarować ciasto farszem i posypać parmezanem.
Krok 2 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto
3
Pokroić ciasto na 4 podłużne pasy.
Krok 3 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto
4
Kolejno nakładać jeden pas na drugi.
Krok 4 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto
5
Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam keksówki o wymiarach dna 8x27 cm).
Krok 5 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto
6
Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc „harmonijkę”, przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Krok 6 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto
7

Po tym czasie umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka. Po wyjęciu ciasta posmarować je lekko oliwą.

Krok 7 - Śródziemnomorski chlebek do odrywania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak