Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony pod kruszonką parmezanowo-ziołową

2.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ta potrawa łączy delikatne, soczyste mięso dorsza oraz chrupiącą, aromatyczną kruszonkę z dodatkiem parmezanu i świeżej melisy.

Składniki:

Dorsz pieczony pod kruszonką:

polędwica z dorsza 300 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
listki melisy 12 sztuk
masło 82% 1.5 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 0.5 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Polecam podawać dorsza z ryżem i surówką coleslaw.

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony pod kruszonką parmezanowo-ziołową

Dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego.

Następnie posmarować rybę olejem i przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Najlepiej pozwolić dorszowi poleżeć w marynacie ok. dwóch godzin (wówczas solimy rybę tuż przed pieczeniem), jednak jeżeli nie dysponujemy takim czasem, można od razu go upiec.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Włożyć naczynie żaroodporne z dorszem i piec ok. 15 minut.

W tym czasie w misce rozetrzeć palcami masło, bułkę tartą, parmezan i pokrojone liście melisy.

Wyjąć naczynie z piekarnika, przełożyć dorsza na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, obtoczyć kruszonką z góry i po bokach i piec kolejne 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak