Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki z owocami
Ciasto i kruszonka:
Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii.
Palcami rozcierać tak, aby powstały okruchy ciasta, przykryć, odłożyć do lodówki.
Masło rozpuścić, połączyć z pozostałym mlekiem.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać mleko z masłem, dodać żółtka, puree z dyni, pozostały cukier, cukier z wanilią i rozczyn drożdżowy, wymieszać łyżką.
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Na środku każdego krążka dnem szklanki zrobić wgłębienie, brzegi posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Włożyć porcję borówek i pokrojony rabarbar, oprószyć cukrem.