Przepis i sposób przygotowania na: Blok daktylowy z borówkową galaretką
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku, przekładamy do miski. Do daktyli dodajemy masło z nerkowców (orzechowe), kakao i mąkę kokosową. Całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy płatki owsiane i masę mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie równomiernie rozkładamy masę daktylową, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia galaretki.
Borówki, wodę oraz ksylitol gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok. Blendujemy je na gładki mus. Do ciepłych borówek wsypujemy agar agar (zamiennik żelatyny). Całość gotujemy około 2-3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i gęstnienia. Gdy masa zaczyna gęstnieć wylewamy ją na masę daktylową. Na wierzch wysypujemy płatki owsiane tak aby pokryły galaretkę.
Gdy galaretka już dokładnie zastygnie, odwracamy foremkę na płaską deskę. Zdejmujemy delikatnie folię spożywczą. Cały blok oblewamy dokładnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy czekolada zastygnie możemy kroić batoniki.