Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blok daktylowy z borówkową galaretką

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zdrowy zamiennik batoników. W tym deserze udało mi się przemycić sporą ilość owoców w formie galaretki. Uwielbiamy daktyle i masło z nerkowców. Razem tworzą taki pyszny aksamitny słodki krem.

Składniki:

Foremka 24x9 cm, 1. warstwa:

daktyle 2 szklanki
masło orzechowe 100 gramów
płatki owsiane 6 łyżek
kakao 1 łyżka
mąka kokosowa 1 łyżka

2. warstwa:

borówki 1 szklanka
ksylitol 2 łyżki
agar-agar 1 łyżeczka

3. warstwa:

płatki owsiane 3 łyżki
gorzka czekolada 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Blok daktylowy z borówkową galaretką

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku, przekładamy do miski. Do daktyli dodajemy masło z nerkowców (orzechowe), kakao i mąkę kokosową. Całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy płatki owsiane i masę mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie równomiernie rozkładamy masę daktylową, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia galaretki.

Borówki, wodę oraz ksylitol gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok. Blendujemy je na gładki mus. Do ciepłych borówek wsypujemy agar agar (zamiennik żelatyny). Całość gotujemy około 2-3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i gęstnienia. Gdy masa zaczyna gęstnieć wylewamy ją na masę daktylową. Na wierzch wysypujemy płatki owsiane tak aby pokryły galaretkę.

Gdy galaretka już dokładnie zastygnie, odwracamy foremkę na płaską deskę. Zdejmujemy delikatnie folię spożywczą. Cały blok oblewamy dokładnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy czekolada zastygnie możemy kroić batoniki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak