Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Wegetariański smalec z suszoną śliwką, odc. 32

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(105)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Lubicie smalec? A co powiecie na wegetariański smalec z suszonym śliwkami? To roślinna wersja tradycyjnej, polskiej przekąski. Warto próbować nowych smaków!

Składniki:

Na smalec:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
morele suszone 30 gramów
śliwki suszone 30 gramów
oliwa 80 mililitrów
sezam 30 gramów
słonecznik ziarna 30 gramów
pestki dyni 30 gramów
siemię lniane 20 gramów
ciecierzyca ugotowana 400 gramów
bulion warzywny 100 mililitrów
jabłko prażone Smak 2 łyżki
chleb wieloziarnisty kilka kromek
ogórki konserwowe Smak 2 sztuki
Cebulka smażona Prymat 15 gramów
pomidory suszone Smak 30 gramów

Do dekoracji:

szczypiorek

Do smaku:

Liść lubczyku suszony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Wegetariański smalec z suszoną śliwką, odc. 32

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Suszone morele, śliwki i suszone pomidor kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy z oliwek, podsmażamy czosnek i cebulę, mieszając. Dodajemy suszone morele, śliwki oraz pomidory. Doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i lubczykiem. Po chwili dodajemy prażone jabłko i mieszamy.

Na drugiej patelni prażymy sezam, pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Ciecierzycę wsypujemy do naczynia, dodajemy 30 ml oliwy, wlewamy bulion warzywny, całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

Masę z ciecierzycy przekładamy do miski, dodajemy podsmażone składniki z patelni, 3/4 prażonych pestek dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem czarnym i wędzoną papryką, dokładnie mieszamy.

Kromki chleba kroimy na pół, nakładamy smalec wegetariański, posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika, dyni, sezamem i siemieniem lnianym. Ogórki kroimy w plastry. Na wierzch każdej kromki kładziemy po dwa plastry ogórka. Danie posypujemy cebulką smażoną i posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak