Doradca Smaku IX: Wegetariański smalec z suszoną śliwką, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Wegetariański smalec z suszoną śliwką, odc. 32

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Lubicie smalec? A co powiecie na wegetariański smalec z suszonym śliwkami? To roślinna wersja tradycyjnej, polskiej przekąski. Warto próbować nowych smaków!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na smalec:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • morele suszone

    30 gramów
  • śliwki suszone

    30 gramów
  • oliwa

    80 mililitrów
  • sezam

    30 gramów
  • słonecznik ziarna

    30 gramów
  • pestki dyni

    30 gramów
  • siemię lniane

    20 gramów
  • ciecierzyca ugotowana

    40 gramów
  • bulion warzywny

    100 mililitrów
  • jabłko prażone Smak

    2 łyżki
  • chleb wieloziarnisty

    kilka kromek
  • ogórki konserwowe Smak

    2 sztuki
  • cebulka prażona

    15 gramów

Do dekoracji:

  • szczypiorek

Do smaku:

  • lubczyk suszony Prymat

  • papryka wędzona

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Suszone morele, śliwki i suszone pomidor kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy z oliwek, podsmażamy czosnek i cebulę, mieszając. Dodajemy suszone morele, śliwki oraz pomidory. Doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i lubczykiem. Po chwili dodajemy prażone jabłko i mieszamy.

Na drugiej patelni prażymy sezam, pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Ciecierzycę wsypujemy do naczynia, dodajemy 30 ml oliwy, wlewamy bulion warzywny, całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

Masę z ciecierzycy przekładamy do miski, dodajemy podsmażone składniki z patelni, 3/4 prażonych pestek dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem czarnym i wędzoną papryką, dokładnie mieszamy.

Kromki chleba kroimy na pół, nakładamy smalec wegetariański, posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika, dyni, sezamem i siemieniem lnianym. Ogórki kroimy w plastry. Na wierzch każdej kromki kładziemy po dwa plastry ogórka. Danie posypujemy cebulką smażoną i posiekanym szczypiorkiem.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat