Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne babeczki

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dekoracyjne babeczki na deser z jabłuszkami, masą budyniową i rodzynkami.

Składniki:

Na korpusy do babeczek:

mąka 2 szklanki
masło 5 dag
margaryna 12.5 dag
cukier puder 0.5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 1 łyżka

Na nadzienie babeczek:

mleko 0.75 litra
budynie śmietnkowe 2 sztuki
cukier 2 łyżki
masło 82% 1 łyżka
rodzynki 2 łyżki
jabłka 5 sztuk
polewa czekoladowa 5 łyżek
orzechy laskowe mielone 0.5 szklanki

Porada

Babeczki smakują i na gorąco i na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne babeczki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, masło i siekać nożem. Wbić żółtka, dodać śmietanę, aromat oraz cukier i zagnieść ciasto.Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i wypełniać nim foremki do babeczek uprzednio posmarowane tłuszczem. Piec 10 minut w temp. 180 st.C

Pół litra mleka zagotować, budynie rozmieszać z cukrem i pozostałym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia dodać masło i rodzynki, ponownie wymieszać.
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić i cienkie plasterki.

Dno babeczek posypać mielonymi orzechami laskowymi, wyłożyć budyń i układać plasterki jabłek.

Wstawić babeczki do gorącego piekarnika na następne 10 minut, żeby zmiękły jabłka a po wyjęciu skropić je sosem czekoladowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak