Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne babeczki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, masło i siekać nożem. Wbić żółtka, dodać śmietanę, aromat oraz cukier i zagnieść ciasto.Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i wypełniać nim foremki do babeczek uprzednio posmarowane tłuszczem. Piec 10 minut w temp. 180 st.C
Pół litra mleka zagotować, budynie rozmieszać z cukrem i pozostałym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia dodać masło i rodzynki, ponownie wymieszać.
Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić i cienkie plasterki.
Dno babeczek posypać mielonymi orzechami laskowymi, wyłożyć budyń i układać plasterki jabłek.
Wstawić babeczki do gorącego piekarnika na następne 10 minut, żeby zmiękły jabłka a po wyjęciu skropić je sosem czekoladowym