Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki, odc. 30

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(125)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

x

Składniki:

czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
Musztarda czeska Prymat 4 łyżki
olej 150 mililitrów
miód gryczany 50 mililitrów
karkówka wieprzowa 2 kilogramy
boczek wędzony 100 gramów
natka pietruszki 2 pęczki
konserwowe ogóreczki z chili Smak 200 gramów
kapary całe Smak 50 gramów
pomidorki koktajlowe 12 sztuk
oliwa 60 mililitrów
sok z cytryny z 1 owocu
chleb pełnoziarnisty 12 kromek
chrzan tarty Smak
Cebulka smażona Prymat 30 gramów

Do smaku:

Przyprawa do mięs Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki, odc. 30

Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kawałki. Do miski przekładamy musztardę czeską, olej, miód gryczany. Doprawiamy przyprawą do mięs, mieszamy. Następnie dodajemy czosnek i cebulę. Karczek wieprzowy dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oblewamy marynatą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 2,5-3 godziny.

Boczek wędzony kroimy w cienkie plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na górnym poziomie piekarnika (razem z karkówką) przez 20 minut.

Natkę pietruszki i kapary siekamy, ogóreczki konserwowe kroimy na mniejsze kawałki, pomidory na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Następnie wlewamy oliwę, doprawiamy solą morską, pieprzem kolorowym i czarnuszką, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.

Karczek wieprzowy wyciągamy z piekarnika, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Grzanki smarujemy chrzanem tartym, na nie nakładamy po plastrze karczku wieprzowego. Następnie kładziemy sałatkę z pietruszki z pomidorami. Na wierzchu każdej porcji układamy plaster boczku. Danie posypujemy cebulką smażoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak