Doradca Smaku IX: Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki, odc. 30

odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Karczek wieprzowy z sałatką z natki pietruszki, odc. 30

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

x

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • musztarda Czeska Prymat

    4 łyżki
  • olej

    150 mililitrów
  • miód gryczany

    50 mililitrów
  • karkówka wieprzowa

    2 kilogramy
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • konserwowe ogóreczki z chili Smak

    200 gramów
  • kapary całe Smak

    50 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    12 sztuk
  • oliwa

    60 mililitrów
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • chleb pełnoziarnisty

    12 kromek
  • chrzan tarty Smak

  • cebulka smażona Prymat

    30 gramów

Do smaku:

  • przyprawa do mięs Prymat

  • czarnuszka

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kawałki. Do miski przekładamy musztardę czeską, olej, miód gryczany. Doprawiamy przyprawą do mięs, mieszamy. Następnie dodajemy czosnek i cebulę. Karczek wieprzowy dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oblewamy marynatą. Przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy przez 2,5-3 godziny.

Boczek wędzony kroimy w cienkie plastry. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na górnym poziomie piekarnika (razem z karkówką) przez 20 minut.

Natkę pietruszki i kapary siekamy, ogóreczki konserwowe kroimy na mniejsze kawałki, pomidory na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Następnie wlewamy oliwę, doprawiamy solą morską, pieprzem kolorowym i czarnuszką, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i ponownie mieszamy.

Karczek wieprzowy wyciągamy z piekarnika, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Grzanki smarujemy chrzanem tartym, na nie nakładamy po plastrze karczku wieprzowego. Następnie kładziemy sałatkę z pietruszki z pomidorami. Na wierzchu każdej porcji układamy plaster boczku. Danie posypujemy cebulką smażoną.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat