Tort lodowy "Czarny Las"

Tort lodowy "Czarny Las"

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lodowa wersja popularnego tortu. Domowe lody śmietankowe, ciemny biszkopt, wiśnie i czekolada tworzą pyszne i bardzo efektowne połączenie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na biszkopt kakaowy:

  • jaja

    3 sztuki
  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1.5 łyżki
  • kakao

    1.5 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki

Na masę lodową:

  • śmietana 30%

    500 mililitrów
  • jaja

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka

Dodatkowo:

  • dżem wiśniowy

    0.5 słoika
  • czekolada gorzka

    25 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Dół tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.

Masa lodowa:

Jaja sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić żółtka od białek. W jednej misce ubić śmietanę, w drugiej białka z ½ szklanki cukru na pianę, w trzeciej żółtka z ½ szklanki cukru na gęsty, białawy krem. Odłożyć do dekoracji ok. 4 łyżek ubitej śmietany, a do reszty delikatnie wmieszać szpatułką pianę z białek i ubite żółtka.

Przygotowanie tortu:

Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jeden blat posmarować warstwą dżemu i włożyć do tortownicy wyłożonej świeżym papierem do pieczenia. Na dżem wyłożyć połowę masy lodowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wyłożyć drugą warstwę masy lodowej i wyrównać. Wierzch tortu udekorować odłożoną bitą śmietaną (za pomocą szprycy), czekoladą startą na wiórki i dżemem. Tortownicę przykryć pokrywą lub szczelnie owinąć folią. Tort mrozić przez minimum 5 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat