Przepis i sposób przygotowania na: Tort lodowy "Czarny Las"
Biszkopt:
Dół tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do tortownicy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
Masa lodowa:
Jaja sparzyć wrzątkiem, a następnie oddzielić żółtka od białek. W jednej misce ubić śmietanę, w drugiej białka z ½ szklanki cukru na pianę, w trzeciej żółtka z ½ szklanki cukru na gęsty, białawy krem. Odłożyć do dekoracji ok. 4 łyżek ubitej śmietany, a do reszty delikatnie wmieszać szpatułką pianę z białek i ubite żółtka.
Przygotowanie tortu:
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jeden blat posmarować warstwą dżemu i włożyć do tortownicy wyłożonej świeżym papierem do pieczenia. Na dżem wyłożyć połowę masy lodowej i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wyłożyć drugą warstwę masy lodowej i wyrównać. Wierzch tortu udekorować odłożoną bitą śmietaną (za pomocą szprycy), czekoladą startą na wiórki i dżemem. Tortownicę przykryć pokrywą lub szczelnie owinąć folią. Tort mrozić przez minimum 5 godzin.