Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby leśne w marynacie pomidorowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Leśne grzyby w marynacie pomidorowej świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, kanapek czy koreczków.

Składniki:

Grzyby leśne w marynacie pomidorowej

grzyby leśne 1 kilogram
cebule 4 sztuki
olej rzepakowy 1 szklanka
woda 1 szklanka
cukier 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
ocet 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 3 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Ilość soli należy przyjąć wedle własnego uznania sprawdzając smak grzybów. Można użyć różnych gatunków grzybów, np. rydzów, opieniek, czy podgrzybków. Moim zdaniem najlepiej w tej marynacie smakują rydze. Ilość wody na liście składników dotyczy marynaty i nie uwzględnia wody do podgotowania grzybów.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby leśne w marynacie pomidorowej

Grzyby oczyścić i podgotować przez kilka minut w wodzie.

Na oleju udusić cebulę, dodać podgotowane grzyby i koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie.

Dodać cukier, ocet, paprykę i resztę przypraw, wymieszać, dusić przez kilka minut.

Przełożyć do słoików, pasteryzować ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak