Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Ciasto marchewkowe z bakaliami, odc. 29

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(114)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ciasto marchewkowe - idealne na jesień! Jest pachnące przyprawami korzennymi z dodatkiem pigwówki i karmelizowanych owoców i bakalii.

Składniki:

marchewka 4 sztuki
jajko 4 sztuki
cukier trzcinowy 1 szklanka
mąka ziemniaczna 2 łyżki
mąka pszenna 2,5 łyżki
olej 100 mililitrów
pigwówka 80 mililitrów
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
rodzynki 25 gramów
płatki migdałowe 30 gramów
orzechy włoskie 40 gramów
karmelizowana skórka pomarańczy 30 gramów
masło 35 gramów
melon gallo 0,5 sztuki
miód 50 mililitrów
borówki 80 gramów
cukier puder 20 gramów

Do smaku:

Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

Do dekoracji:

tymianek gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Ciasto marchewkowe z bakaliami, odc. 29

Marchewki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Łączymy ze startymi marchewkami. Następnie dodajemy olej 30 ml pigwówki, sodę oczyszczoną, 15 g rodzynek i 20 g płatków migdałów. 20 g orzechów włoskich drobno siekamy i dodajemy wraz z 15 g karmelizowanej skórki z pomarańczy. Całość miksujemy.

Formę do ciasta (keksówkę) smarujemy masłem (ok. 5 g). Do formy przekładamy ciasto, stukamy parę razy o blat, tak by ciasto równomiernie rozprowadziło się w formie. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Melona obieramy i kroimy w kostkę.

Patelnię rozgrzewamy, pozostałe płatki migdałów, rodzynki, orzechy i karmelizowaną skórkę z pomarańczy 20 g orzechów. Wlewamy miód i mieszamy. Wlewamy 50 ml pigwówki, dodajemy pokrojonego melona i mieszamy. Doprawiamy cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy borówki, pozostałe masło i ponownie mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem. Całość karmelizujemy przez chwilę.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Podajemy z karmelizowanymi owocami. Możemy udekorować gałązką świeżego tymianku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.11.2018 23:06
Ale wspaniałe ,pyszne ciasto i te dodatki.Super ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak