Doradca Smaku IX: Ciasto marchewkowe z bakaliami, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Ciasto marchewkowe z bakaliami, odc. 29

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ciasto marchewkowe - idealne na jesień! Jest pachnące przyprawami korzennymi z dodatkiem pigwówki i karmelizowanych owoców i bakalii.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    4 sztuki
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier trzcinowy

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2,5 łyżki
  • olej

    100 mililitrów
  • pigwówka

    80 mililitrów
  • soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • rodzynki

    25 gramów
  • płatki migdałowe

    30 gramów
  • orzechy włoskie

    40 gramów
  • karmelizowana skórka pomarańczy

    30 gramów
  • masło

    35 gramów
  • melon gallo

    0,5 sztuki
  • miód

    50 mililitrów
  • borówki

    80 gramów
  • cukier puder

    20 gramów

Do smaku:

  • przyprawa do piernika Prymat

  • cukier z prawdziwą wanilią

Do dekoracji:

  • tymianek

    gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Łączymy ze startymi marchewkami. Następnie dodajemy olej 30 ml pigwówki, sodę oczyszczoną, 15 g rodzynek i 20 g płatków migdałów. 20 g orzechów włoskich drobno siekamy i dodajemy wraz z 15 g karmelizowanej skórki z pomarańczy. Całość miksujemy.

Formę do ciasta (keksówkę) smarujemy masłem (ok. 5 g). Do formy przekładamy ciasto, stukamy parę razy o blat, tak by ciasto równomiernie rozprowadziło się w formie. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Melona obieramy i kroimy w kostkę.

Patelnię rozgrzewamy, pozostałe płatki migdałów, rodzynki, orzechy i karmelizowaną skórkę z pomarańczy 20 g orzechów. Wlewamy miód i mieszamy. Wlewamy 50 ml pigwówki, dodajemy pokrojonego melona i mieszamy. Doprawiamy cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy borówki, pozostałe masło i ponownie mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem. Całość karmelizujemy przez chwilę.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki. Posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Podajemy z karmelizowanymi owocami. Możemy udekorować gałązką świeżego tymianku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Ale wspaniałe ,pyszne ciasto i te dodatki.Super ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat