Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu,  z chlebem. Przyznam, że w moim domu większość znika już zaraz po wyjęciu z piekarnika! Mięso wychodzi aromatyczne, doskonale doprawione oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie.

Składniki:

Mięso:

boczek 1 kilogram

Marynata:

sos sojowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
majeranek 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo:

Czosnek suszony Prymat 15 płatków

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny boczek pieczony w rękawie z płatkami czosnku

Liście laurowe należy pokruszyć.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.

Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki czosnku).

Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:11
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak