Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Krem truflowy idealnie pasuje do powidła śliwkowego. Polecam na podwieczorek do kawy.

Składniki:

Na ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
margaryna 20 dag
żółtko jajek 4 sztuki

Na krem:

śmietana kremowa 30% 200 mililitrów
cukierki 175 gramów
gorzka czekolada 100 gramów
serek mascarpone 125 gramów

Dodatkowo:

powidła śliwkowe 2 słoiki
cukierki 17 sztuk
orzechy włoskie 10 sztuk

Porada

Cukierki to trufle.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek.

2. Krem: Czekoladę i cukierki kroimy w kosteczki. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie ciepła dodajemy czekoladę i cukierki, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Masę można przecedzić przez sitko, aby była gładka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimną wkładamy do lodówki na całą noc.Następnego dnia masę truflową miksujemy z serkiem mascarpone. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

3. Babeczki: Nakładamy po porcji powidła. Wyciskamy rozetkę z kremu i dekorujemy połówką trufli i orzechem. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak