Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam dzisiaj pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający idealny na zimowe dni. Z dodatkiem ugotowanego makaronu smakuje wybornie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    8 sztuk
  • woda zimna

    2 litry
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • selery

    1 ćwiartka
  • por

    0.5 sztuki
  • cebula podsmażona

    1 sztuka
  • kostka rosołowa

    1 sztuk
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • sól

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • makaron nitki

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Skrzydełka oczyścić, umyć.

Włożyć do garnka i zalać wodą(zimną) około 1,5-2 litrów.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.

Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, posolić.
Cebulę obrać, podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu. Dołożyć kostkę rosołową.

Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.

Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.

Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

Podawać z ugotowanym makaronem.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy według uznania, czyli do smaku. Każdy zapewne ma swoje ulubione przyprawy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat