Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody jagodowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Na lody mam swój niezawodny przepis! Wymieniam tylko dodatki.  Wyśmienite są nawet zwykłe śmietankowe. Ale tym razem postawiłam na sezonowość – jagody!

Składniki:

Na lody:

jajko 2 sztuki
śmietana 30% 300 mililitrów
cukier drobny 140 gramów
woda ciepła 2 łyżki

Na mus jagodowy:

jagody 4 łyżki
cukier 2 łyżki
woda letnia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody jagodowe

Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku.

W garnku zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładki mus.

Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukru oraz przegotowaną wodą. Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne.

W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.

W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na końcu wlewamy mus jagodowy.

Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak