Lody jagodowe

Lody jagodowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Na lody mam swój niezawodny przepis! Wymieniam tylko dodatki.  Wyśmienite są nawet zwykłe śmietankowe. Ale tym razem postawiłam na sezonowość – jagody!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na lody:

  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana 30%

    300 mililitrów
  • cukier drobny

    140 gramów
  • woda ciepła

    2 łyżki

Na mus jagodowy:

  • jagody

    4 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • woda letnia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku.

W garnku zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładki mus.

Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukru oraz przegotowaną wodą. Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne.

W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.

W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na końcu wlewamy mus jagodowy.

Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat