Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z cukinii

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Uwielbiam duszoną cukinię, a w takiej postaci w szczególności. Leczo jest wyraziste w smaku, dobrze doprawione.

Składniki:

cukinie małe 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pieczarki 10 sztuk
papryka czerwona 0,5 sztuki
marchewki 3 sztuki
czosnek ząbki 2 sztuki
natka pietruszki 0,5 pęczka
kiełbasa śląska 200 gramów
woda 1,5 szklanki
koncentrat pomidorowy 190 gramów
sól 1 szczypta
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinii

Młodą cukinię kroimy w kosteczkę średniej wielkości.

Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Młodą marchewkę dokładnie myjemy i kroimy w krążki.

Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy według uznania, u mnie były to pół plasterki.

W garnku przesmażamy cebulkę, dodajemy kiełbasę. Gdy cebula zmięknie dokładamy resztę warzyw.

Całość dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną wlewamy wodę. Dusimy około 30 minut.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki.

Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i liściem lubczyku. Dusimy jeszcze przez kilka minut, aby smaki się przegryzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak