Przepis i sposób przygotowania na: Babka na Halloween
Przygotuj na Halloween bardzo smaczną i ciekawie wyglądającą babkę w fioletowym i pomarańczowych kolorach.
Z tego przepisu dowiesz się m.in.
- jak zrobić ciasto na babkę?
- jak długo piec babkę w piekarniku?
- jak przygotować odpowiedni lukier do dekoracji?
1. Najpierw margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. W między czasie jajka ubijamy z cukrem na puszystość.
3. Dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i ubijamy.
4. Dodajemy jeszcze letnią margarynę i ponownie ubijamy.
5. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej fioletowy barwnik, a do trzeciej pomarańczowy barwnik.
6. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto kakaowe, później fioletowe i na koniec pomarańczowe.
7. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach
8. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
9. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
10. Lukier dzielimy na dwie części. Do jednej dajemy fioletowy barwnik, a do drugiej pomarańczowy.
11. Babkę dekorujemy lukrem. Odstawiamy do zastygnięcia.
Gotowe!