Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z indyka ze szpinakiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj proponuję Wam roladę z indyka z nadzieniem ze szpinaku. Rolada jest pyszna zarówno na ciepło do drugiego dania, jak również na zimno jako smakowita przekąska nadająca się również do kanapek.

Składniki:

filet z indyka 600 gramów
masło klarowane 2 łyżka
szpinak świeży 500 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 3 ząbki
Sól morska jodowana Prymat w młynku 3 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 3 szczypty
ser żółty 100 gramów
mąka 3 łyżki
jajko 1 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 gramów
olej rzepakowy do smażenia 50 mililitrów

Porada

Przyprawy dodajemy według uznania, do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z indyka ze szpinakiem

Filet indyczy opłukać, osuszyć a następnie ponacinać i rozbić na duży płat, oprószyć solą i pieprzem.

Szpinak oczyścić z brzydkich liści, dokładnie opłukać kilka razy, odsączyć na sicie i pokroić.

Cebulę i czosnek obrać drobno, pokroić a następnie podsmażyć na maśle klarownym.

Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczony szpinak i podsmażać na małym ogniu aż szpinak będzie prawie miękki. Doprawić solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Pod koniec smażenia dodać starty na tarce żółty ser, przemieszać i zdjąć z ognia.

Szpinak rozłożyć na przygotowanym wcześniej płacie i zwinąć w roladę.

Następnie roladę panierować w mące, jajku a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony.

Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką lub buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:57
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak