Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z indyka ze szpinakiem
Filet indyczy opłukać, osuszyć a następnie ponacinać i rozbić na duży płat, oprószyć solą i pieprzem.
Szpinak oczyścić z brzydkich liści, dokładnie opłukać kilka razy, odsączyć na sicie i pokroić.
Cebulę i czosnek obrać drobno, pokroić a następnie podsmażyć na maśle klarownym.
Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczony szpinak i podsmażać na małym ogniu aż szpinak będzie prawie miękki. Doprawić solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Pod koniec smażenia dodać starty na tarce żółty ser, przemieszać i zdjąć z ognia.
Szpinak rozłożyć na przygotowanym wcześniej płacie i zwinąć w roladę.
Następnie roladę panierować w mące, jajku a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką lub buraczkami.