Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbek drobiowych

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pasztet z wątróbek drobiowych może być wykwintną przystawką na przyjęcie, ale i również świetnie sprawdzi się w roli kolacji. Wyjątkowego smaku pasztetowi dodają tutaj suszone śliwki i miód gryczany. Zachęcam do wypróbowania tego fit pasztetu.

Składniki:

Składniki:

wątróbka drobiowa 120 gramów
masło 120 gramów
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 szczypta
tymianek 3 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
śliwki suszone 60 gramów
miód gryczany 60 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
oliwa 2 łyżki

Porada

Do przepisu polecam wypróbować wątróbki indycze.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbek drobiowych

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę i związane sznurkiem kucharskim gałązki natki pietruszki, tymianku i liść laurowy.

Dusimy przez 10 minut. Wyciągamy wiązkę ziół, a wątróbkę miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na noc.

Śliwki gotujemy w szklance wody przez 10 minut, a następnie miksujemy. Cebulę kroimy w drobne piórka i lekko przypalamy na suchej patelni. Dodajemy dwie łyżki oliwy i dusimy przez cztery minuty. Cebulę dodajemy do masy śliwkowej. Dodajemy też miód i dokładnie mieszamy.

Pastę podajemy z konfiturą z cebuli i śliwek. 

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak