Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna zupa dyniowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Z czterech pór roku lubimy dwie. Wiosnę i jesień. Dlaczego? Są niesamowite. Pierwsza, budzi wszystko do życia. Jest pełna soczystych kolorów. Druga zaś, jest pełna barw i smaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach.

Składniki:

dynia 2 kilogramy
ząbki czosnku 2 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
brukselka 6 sztuki
gruszka 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
maślaki 200 gramów
cebula 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka

Porada

Do przepisu użyliśmy dyni hokkaido.

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna zupa dyniowa

Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C. Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem.

Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami.

Krem łączymy ze startym serem, gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka.

Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak