Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna zupa dyniowa
Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem z czosnkiem układamy w naczyniu do pieczenia. Polewamy olejem i pieczemy 30 min w 200°C. Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem.
Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami.
Krem łączymy ze startym serem, gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną w piórka.
Następnie dodajemy pokrojone grzyby i dusimy pod przykryciem ze szczyptą soli i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy i podajemy z ulubionym pieczywem.