Rubinowy pęczak z długo pieczoną wieprzowiną i rozmarynem

Rubinowy pęczak z długo pieczoną wieprzowiną i rozmarynem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Znakomita propozycja obiadowa. Dzięki ugotowaniu kaszy pęczak w soku z buraka uzyskamy przepiękny, rubinowy kolor. Warto przygotować kaszę w taki właśnie sposób - robi wrażenie. Podana z długo gotowaną, rozpływającą się w ustach wieprzową łopatką będzie doskonałym wyborem na sycący, ale i fit obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kasza pęczak

    150 gramów
  • sok z buraków

    1 litr
  • marchewka

    100 gramów
  • pestki słonecznika

    50 gramów
  • pestki dyni

    50 gramów
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • łopatka wieprzowa

    150-180 gramów
  • czosnek

    3 ząbki
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • rozmaryn

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Pęczak prażymy w 195C do zarumienienia, następnie gotujemy w soku z buraka, aż sok się wchłonie.

Do tak przygotowanej kaszy dodajemy ugotowaną marchewkę mini, uprażone wcześniej pestki oraz posiekany szczypior.

Łopatkę nacieramy czosnkiem i pieprzem. Pieczemy trzy godziny w temperaturze 120C. 

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat